Fıstığım Benim :)))
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fıstığım Benim :)))

Resmin yok ama neyse :)
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  
Bak yine uyku yok gözümde Zifiriyim bir yerlerde Dur geri döndür beni sende Ölüm olsan götür benide.. İçtiğim şaraptı hayalin Yakar bir cigara biterim Dumanında yitip giderim İçime seni çekerim İçtiğim biraydı hayalin Yakar bir cigara biterim Dumanında yitip giderim İçime seni çekerim off Sensiz kötüyüm beterim Çıkmaz sokağın biriyim Öksüz kaldım yetimim ben.. Sönmüş ateşin külüyüm Zindan oldum hapisim ben.. Sensiz kötüyüm beterim Çıkmaz sokağın biriyim Öksüz kaldım yetimim ben.. Sönmüş ateşin külüyüm Zindan oldum hapisim ben.. İsmin dilimdeki bin keder Bak yine uyku yok gözümde Zifiriyim bir yerlerde Dur geri döndür beni sende Ölüm olsan götür benide.. İçtiğim şaraptı hayalin Yakar bir cigara biterim Dumanında yitip giderim İçime seni çekerim İçtiğim biraydı hayalin Yakar bir cigara biterim Dumanında yitip giderim İçime seni çekerim off Sensiz kötüyüm beterim Çıkmaz sokağın biriyim Öksüz kaldım yetimim ben.. Sönmüş ateşin külüyüm Zindan oldum hapisim ben..

 

 Beşinci Ayak Parmağı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Koray35
Yönetici
Yönetici
Koray35


Mesaj Sayısı : 908
Kayıt tarihi : 07/09/09
Yaş : 34
Nerden : İzmir

Beşinci Ayak Parmağı Empty
MesajKonu: Beşinci Ayak Parmağı   Beşinci Ayak Parmağı Icon_minitimeC.tesi Eyl. 12, 2009 12:54 am

Beşinci Ayak Parmağı

Dr. Arslan MAYDA

• Bir zamanlar sayısı 200’e kadar çıkarılan ‘körelmiş organ’ yakıştırmasının
asılsız olduğuna dâir delillerden birisi de, ayağımızın beşinci parmağıdır.
• Evrimcilerin iddialarına en güzel cevabı, anatomi ve ortopedi ilminin
son gelişmelerinden elde ediyoruz.
• Akılsız ve şuursuz evrim mekanizmaları, işe yarayan bir organı köreltebilir mi?


Körelme; bir uzvun anatomik, fizyolojik ve biyomekanik hususiyetlerinde geriye gitmek şeklinde tarif edilir. “Az fonksiyon gören organ körelip yok olurken, çok fonksiyon gören organ gelişerek nesilden nesile aktarılır.” düşüncesi, felsefî bir iddiadır.

Klâsik evrim teorisinin hakikatten uzak, zorlama yorum ve hükümlerinden biri, insan ayağındaki beşinci parmakla alâkalıdır: “Ağaç dallarını kavramak için ayak parmaklarını kullandıklarından, maymunların bütün ayak parmakları çok iyi gelişmiştir. İki ayak üzerinde dik durma fonksiyonları gelişmiş insanda ise, diğer parmaklara kıyasen başparmaklara daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Ayağın beşinci parmağı insanda zamanla ihtiyaç duyulmayan bir yapıya dönüştüğü için, pek fazla kullanılmamıştır. Neticede giderek körelen (rudimenter) beşinci parmak, küçük kalmıştır.” Bu faraziyelerden yola çıkılarak birçok safsatanın ortaya atılabileceğinin dikkate alınması ve felsefî görüşlerin ilmin ışığında test edilmesi gerekir. Görüntüden hareketle, ayak parmaklarının anatomisine, fizyolojisine ve biyomekaniğine inmeden, hipotezlerden genel hükümler çıkarmak hakperest bir davranış değildir.

Yukarıdaki hükmün, ne ölçüde hakikatle bağdaşıp bağdaşmadığını anlamak için, insan ayağının beşinci parmağını anatomik, fizyolojik ve biyomekanik prensipler açısından incelemek gerekir. Bir ayak anatomik açıdan incelendiğinde, ilk bakışta birbirinden farklı şekilde yaratılmış kemik, kas, kiriş ve sinirlerin varlığı dikkati çeker.

Kemikler: Ayakta 2,3,4 ve 5. parmağın üçer kemiği (phalanx) vardır. Çeşitli iskeletler üzerinde ayak parmaklarının ortalama kemik boyları ölçüldüğünde, birinci parmağın boyu 2,8 cm; ikinci ve üçüncü parmağın boyu 2,3 cm; dördüncü ve beşinci parmakların boyu ise 2,1 cm olarak tespit edilmiştir. Tarak kemiklerinin (metatarsal) boyları ise, birinci tarak kemiği 6,6 cm; ikinci tarak kemiği 8,3 cm; üçüncü tarak kemiği 7,1 cm; dördüncü ve beşinci tarak kemiklerinin de 7 cm oldukları görülmüştür (Şekil 1). Parmak kemikleri ile tarak kemiklerinin toplam uzunlukları, Tablo 1’de verilmiştir.

Tablo 1’de görüldüğü gibi, birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci parmak ve tarak kemiklerinin toplam uzunlukları yaklaşık birbirine eşittir. Beşinci parmakta küçülme yoktur. İlk bakışta aldatıcı bir küçülme var gibi görülebilir. Bu aldatıcı görünüm tarak kemikleri arkasındaki ön tarsal kemiklerin (cuboideum ve cuneiformların) diziliş hususiyetinden kaynaklanmaktadır. Tarak kemiklerini arka yüzlerinden aynı hizaya getirdiğimiz zaman ikinci parmak haricinde, diğer parmaklar yaklaşık aynı boyda olacaktır. Anatomik açıdan hâdiseye bakıldığında, beşinci parmakta dış görünüşe göre hüküm verildiğinden, bir küçülmeden bahsedilmiş; ama hakikatte öyle bir küçülme yoktur.


Linkleri görmeye yetkiniz yok.
Kayıt Olun yada Giriş Yapın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://birtanem.yetkinforum.com
 
Beşinci Ayak Parmağı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Harika Avcı'nın ayak parmağı koptu!
» Ayak Deyip Geçmeyin ?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Fıstığım Benim :))) :: EeĞiiTiiM ÖğReTiiM :: BiiLiiM FeN Ve TekNoLoJi-
Buraya geçin: