Koray35 Yönetici
Mesaj Sayısı : 908 Kayıt tarihi : 07/09/09 Yaş : 34 Nerden : İzmir
| Konu: Neden Anitkabir ? C.tesi Eyl. 12, 2009 8:36 am | |
| Neden Anitkabir ?
Büyük kurtarıcımız, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder ******' ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, Ankara' nın orta kesiminde yer alır.
Anıtkabir için yapılan heykel ve kabartmaların konuları, kurtuluş savaşı ve Cumhuriyet tarihimizden ve ******' ün hayatından seçilmiştir.
Ulu Önder ******, Türk milletinin ba ımsız ve milli egemenli e dayanan demokratik bir devlet anlayışı içinde yaşaması için yürüttü ü mücadelesinde, milleti ile bütünleşerek başarıya ulaşmıştır.
Türk yurdunu işgal eden düşmana karşı, vatanın ba ımsızlık ve bütünlü ünü milletin azim ve kararının kurtaraca ını çok sevdi i milletine aşılayan ******, ba ımsız Türkiye Cumhuriyeti' ni kurmayı başarmış, Türkiye Cumhuriyeti' ni ça daş uygarlı a götüren yenileşme yolunda Türk Milletine layık inkılapları gerçekleştirmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti' nin kuruluşunun 15 nci yılında hastalı ı a ırlaşarak, 10 Kasım 1938 ' de Dolmabahçe Sarayı' nda ebediyete intikal etmiştir. ****** kendisi için bir mezar yaptırmadı ı gibi, gömülece i yer içinde vasiyette bulunmamıştı.
1923 yılında bir sohbet sırasında ******; "Elbet birgün ölece im, beni Çankaya' ya gömer, hatıramı yaşatırsınız" demiş ve "Beni milletim nereye isterse oraya gömsün. Fakat benim hatıralarımın yaşayaca ı yer Çankaya olacaktır" diye eklemiştir.
Türk Ulusunun O' na karşı duyulan büyük saygı ve minnettarlı ının bir ifadesi olan Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti' nin en anlamlı eseridir. | |
|