OKS ve ÖSS'ye girecek adayların, sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapmaları,
sınav öncesinde de susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinleri tüketmemeleri gerekiyor.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme ve
Diyetetik Bölümü uzmanlarından alınan bilgiye göre, yoğun çalışma
maratonu ve sınav, gençler üzerinde stres oluştururken, stres ve sınav
heyecanı daha fazla enerji harcanmasına neden oluyor.
Sınav sırasında başarıyı etkileyen mucizevi bir besin olmadığına
dikkati çeken uzmanlar, yanlış inanışlarla tek bir besine dayalı
beslenmenin doğru olmadığını bildirdi.
Buna göre, yeterli ve dengeli beslenme fiziksel ve ruhsal sağlığını
iyileştirmekle birlikte, okul başarısı üzerinde de önemli bir etkiye
sahip.
Uzmanlar, bu nedenle gençlerin gereksinimleri olan karbonhidrat,
protein, yağ, vitamin, mineral ve su gibi besin öğelerini alabilmeleri
için, her öğün 4 besin grubundaki süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru
baklagiller, sebze ve meyvelerle tahıllardan tüketmeleri gerektiğini
belirtti.
Uzmanlara göre, ayrıca öğün atlanmamalı ve 3 ana öğünde beslenmeye özen gösterilmeli.
Sabah kahvaltısının önemli ana öğünlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, şunlara dikkati çekti:
“Vücut uyurken bile çalışmaya devam eder. Akşam yemeğiyle sabah
kahvaltısı arasında yaklaşık 12 saatlik bir süre geçer. Bu süre içinde
vücut besinlerin tümünü kullanır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin için
yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılama
azlığı görülebilir. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltısı yapan
öğrencilerin okula devam ve başarılarının daha iyi olduğunu
göstermektedir.”
Uzmanların verdiği bilgiye göre, sağlıklı beslenmede, sabah
kahvaltısı kadar içeriği de önem taşıyor. Uygun bir kahvaltıda süt,
taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık,
yeşil biber, tahin-pekmez, reçel gibi dört besin grubundan yiyeceklerin
bulunması gerekiyor.
SINAV GÜNÜ KAHVALTIYI UNUTMAYIN
Özellikle sınav sabahı öğrencilerin kahvaltılarını tam olarak yapmaları sınav sırasındaki başarılarında büyük önem taşıyor.
Sınav günü ve öncesinde adaylara beslenmeyle ilgili öneriler şöyle:
-Sınav öncesi ve sınav günü susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçınılmalı,
-Besin zehirlenmesi riski olabileceği için dışarıda ve açıkta satılan besinler tüketilmemeli,
-Sınav sırasında tüketilen şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve
algılamayı artırdığı inanışları doğru değil. Bu tür besinler uykuya
meyili artırabilir. Sınav sırasında şeker ve çikolata yerine taze veya
kuru meyveler tercih edilmeli,
-Havaların ısındığı göz önüne alınarak sınav öncesinde ve sırasında yeterli su ve meyve suyu alımına özen gösterilmeli,
-Kafein içeren içecekler uyarıcı etki yapabileceği için sınav
öncesinde çay, kahve, neskafe ve kolalı içecekler yerine süt, taze
sıkılmış meyve suları, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih
edilmelidir.