Koray35 Yönetici
Mesaj Sayısı : 908 Kayıt tarihi : 07/09/09 Yaş : 34 Nerden : İzmir
| Konu: Diş ağrısı 90 gün bekler mi C.tesi Eyl. 26, 2009 6:12 am | |
| Diş ağrısı 90 gün bekler mi
"Kriz" yüzünden özel hastanelerde diş tedavisi imkanı ortadan kaldırılmıştı. SGK'nın son genelgesiyle yeni bir umut doğdu. Ancak genelgeyle özele sevk edilmenin şartları da ağırlaştırıldı. Diş hekimleri, "Diş ağrısı 90 gün bekler mi" diye soruyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, 7 Eylül'de bir genelge yayımladı ve SGK'lilerin özel sektörden diş tedavisi almalarıyla ilgili değişiklikler yapıldı.
Genelgeye göre SGK çatısı altında olanlar (Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK'lılar) özel sektörden diş tedavisi hizmeti alabilecekler.. Ama.. Özele sevk için koşullar ağır. Daha önce diş sorunlarının tedavisi için 45, 60 ve 90 gün içinde kamudan hizmet alamayanlar için tanınan sevk süreleri iki katına çıkarıldı. Yani 90, 120 ve 180 günlük süreler içinde diş tedavisini kamuda yaptıramayanlar Sevk Kurulu olur verirse özelden hizmet alabilecekler.
Normal vatandaşlar sevkle, özürlüler sevke gerek kalmadan özel diş hizmetinden yararlanabilecek. Fiyatlar da Sağlık Uygulama Tebliği ile değil, Diş Tabibleri Birliği’nin asgari ücret tarifesi uygulanacak.
ntvmsnbc, yeni genelgeyle hastaların ne kazanıp ne kaybettiklerini SGK İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ramazan Yıldız ve İstanbul Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Aret Karabulut'a sordu. Bu genelge özelde tedavinin önünü açıyor mu, yoksa açıyormuş gibi yapıp şartları daha da mı ağırlaştırıyor? Diş Hekimi Aret Karabulut'a göre, genelgenin neden olduğu en büyük kayıplardan biri, eskiden 15 yaşına kadar olan çocukların 6 -12 yaş dişlerinin tedavileri ve ortodontik tedavileri için süre aranmaksızın her istediklerinde dışarıya sevkleri yapılıyordu. Yeni tebliğde bu yok. Dişhekimleri genelgenin iptali için yargı yoluna gidecek.
SGK İstanbul İl Müdür Yardımcısı Ramazan Yıldız: SGK daha önce hiç dışarıya gitmeye izin vermiyordu. Lehe olan bir düzenleme bu. Bu genelgeyle birlikte özel diş polikliniklerine sevk sağlanmış oldu ama belli şartlar dahilinde.
Kamu hizmet sağlık sunucusu dediğimiz birimlerden diş hizmetinin kamuda yapılamayacağının beyan edilmesi lazım. Sevki yapan birim daha sonra bu işlemin yapılıp yapılmadığını kontrol edecek. Kontrol sonrasında hizmetin sunulduğu tespit edilirse, SGK bunun parasını ödeyecek.
ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK ÖZELE GİDEMEYECEKLER "Çalışma ve Maliye bakanlığının krizi gerekçe göstererek özelde diş tedavisinin yolunu açması Bakanlıkla SGK arasında çelişki oluşturmuyor mu?" sorusuna Yıldız'ın yanıtı şu oldu:
Çelişki oluşturmuyor. Yapılan çalışmalar tamamen direk özel sağlık hizmeti sunucularına diş için başvurabilmekti. Yani önceki çalışma özel muayenehane ve özel hastenelerin diş polikliniklerine direkt başvurabilmeyi sağlıyordu. Bu o şekilde değil. Bu, devletin resmi sağlık hizmeti sunucuları normal şartlarda sizi sevkederse gidiyorsunuz.
Bakanlığın yapmayacağız dediği, direkt gidiş, yani normal elini kolunu sallaya sallaya bir diş hekimi muayenehanesine gidip tedavi olmaktı. Şu anda yapılamayacak olan bu.
Sevkli olarak gidilebilecek. Yani resmi hizmet sunucusu diyor ki, "Üniversite veya devlet hastanelerinden bu işi yapamıyorum, 180 gün içerisinde yapamayacağım". Bu durumda sevk yoluyla özele gidilebilecek.
Bir diğer önemli düzenlemede Türk Diş Tabibleri Birliği’nin asgari ücret tarifesi var. Bu tarife üzerinden fiyatlandırılacak. Daha önceden SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatları uygulanıyordu. Bu düzenleme ile birlikte Diş Tabibleri Birliği’nin belirlediği asgari ücret tarifesi dikkate alınacak. Normal vatandaşlar sevkle, özürlüler sevke gerek kalmadan özel diş hizmetinden yararlanabilecek. Fiyatlar da SUT değil, Diş Tabibleri Birliği’nin asgari ücret tarifesi uygulanacak.
UYGULAMADA KURUL İZNİ YUMUŞAYABİLİR En az bir diş hekiminin bulunacağı bir sağlık kurulu olacak. Sağlık kurulu size bu diş tedavisinin kamuda yapılamayacağına dair bir karar verecek. Hastalar o kararla özele gönderilecek. Uygulamada bu yumuşatılabilir. Yerinde ve güzel bir düzenleme. Sonuçta özürlüler için bakıldığında sosyal devlet olma adına atılmış çok önemli adımlardan birisi.
KADEMELİ BİR GEÇİŞ Mİ? Genelgede en önemli düzenleme özürlülerle ilgili. Özürlü olan herkes -özel veya kamu farketmez- istediği sağlık hizmeti sunucusuna diş için müracaat edip, tedavisini yaptırabilecek. Özürlüden kasıt, yüzde 40 ve üstü dediğimiz (beyaz kart sahipleri) özürlüler. Türkiye’de 8,5 milyon özürlü var. Türkiye toplumunun yüzde 12,5’i özürlü. Bu genelge ile özelde diş hizmeti olanak otomatik olarak 8,5 milyon kişi için açılmış oluyor.
Diğerleri için de kademeli olarak, yani kamunun sağlayamadığı diş hizmetleri veya yapamadığı veya zamanında yapamadığı hizmetler için özele sevk etme imkanı veriyor. Bu da yerinde bir düzenleme.
İstanbul Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Aret Karabulut: 90 GÜN DİŞ AĞRISIYLA BEKLENİR Mİ? Bütün halkımızı ilgilendiren hak kayıpları sözkonusu maalesef. Bir kişinin diş ağrısıyla 90 gün beklediğini düşünebiliyor musunuz? Böyle bir sağlık anlayışıyla sağlık hizmeti yürütülemez.
Bu ne anlama geliyor? Sevk yolunu açtılar ama bu şartlar içinde özelde diş tedavisi yaptırmak imkansız. Bu genelge, “Herkes yine kamuda yaptırmak zorunda kalacak. Ama imkanlarımız bu, siz sağlık primlerinizi ödeseniz dahi tekrar gidin kendi paranızla dışarıdan bu hizmeti satın alın” anlamına geliyor maalesef.
HASTALAR SÜRE AÇISINDAN ZOR DURUMDA BIRAKILDI Burada süre açısından hastalar zor durumda bırakıldı. Esas en büyük kayıplardan birisi ise, özellikle eskiden 15 yaşına kadar olan çocukların 6 ve 12 yaş dişlerinin tedavileri için ve ortodontik tedavileri için süre aranmaksızın her istediklerinde dışarıya sevkleri yapılıyordu. Yeni tebliğde bu yok. Artık 15 yaşına kadar olan çocukların tedavileri ve ortodontik tedavileri de kamu kurumunda yine o süreler içinde olacak. Eskiden süre şartı olmadan dışarıya sevk istendiğinde bunlar yapılabiliyordu. Bu çok büyük bir hak kaybı.
Herşeye para bulunurken özellikle ağız diş sağlığını ikinci plana atmak sorunları daha da ağırlaştırıyor. Sürekli olarak söylüyoruz: Ağız-diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçası. Bütün hükümetler ağız-diş sağlığını ikinci plana atarak, özele sevki sadece diş hekimlerinin devletten hasta istediği şeklinde değerlendiriyorlar.
Bizim onlara sunduğumuz teklif çok açık. Koruyucu ağız-diş sağlığı hizmetlerini ön plana çıkartıyoruz. Protez yapalım demiyoruz, koruyucu hizmetleri ön plana çıkartmak istiyoruz. Özelden hizmet satın alımı için hükümetin tekrar çalışma başlatmasını bekliyoruz. | |
|