Neyi aramak istediğinizi anlayacak bir Google.
Şakayla da başlasa, Google'ın tüyler ürpertici fikir gerçek olabilir mi? Google'ın hedefi ne?Google'ın kurucularından ve CEO'su olan Eric Schmidt'in bir yorumu hem ilgi uyandırdı, hem de tüyleri diken diken etti. Schmidt, gelecekte aramanın insan beynine bağlı olduğunu görmek istediğini söyledi!
Bu şaka olarak söylenmiş bir söz ancak insan aklında uyandırdığı çağrışımlar hiç de hoş değil. Bu şakayı ciddiye alırsak ortaya çok ilginç ihtimaller çıkıyor. Elbette gözlüğünüzü unuttuğunuzda beyninizde gözlüğü nereye koyduğunuzu Google ile aramak çekici bir fikir. Bununla birlikte kötü amaçlı kullanım riski korkutucu. Ama zaten Eric Schmidt'in kastettiği şey de beyinde arama yapabilmek değil, kastedileni direkt beyin bağlantısıyla anlayıp daha iyi internet aramaları yapabilmek. Ama konu beyin olunca ihtimaller sonsuz...
Google'ın gelecek için planları neler?Bu konu nereden açıldı? Yapay zeka üzerine konuşmalar sırasında arama motorlarının kullanıcıların gerçekten ne aradığını anlayabilecek yapay zekaya sahip olmasından bahsediliyordu. Konu buradan, insanların gerçekten de ne aradığını anlayabilmek için en iyi yöntemin direk beyinle bağlantı kurmak olduğu fikrine geldi. Kabloyu bağlayın ve bilgisayar gerçekte ne kastettiğinizi araya sözcükler girmeden, siz halinizi anlatmak için düşünmeden anlasın!
Elbette Google'ın bu konuda bir çalışması yok. Eric Schmidt Google'ın elinde böyle tıbbi tesisler ve imkanlar olmadığını da belirtiyor. Google'ın uzun vadeli hedefinin ise sorulan soruya mükemmel cevap verip, kullanıcıya aradığı bilgiyi ulaştırmak olduğunu ekliyor. Sadece sorulan sorunun yer aldığı bir siteyi bulmakla da kalmayan, o sitede bulunan cevabı alıp, özetleyip kullanıcıya sunan pratik bir sistem, işte bu Google'ın uzun vadedeki hedefi oluyor.
Elbette arama sonuçları her zaman mükemmel olsaydı sörf yaparak bu kadar vakit geçirmez, tonla aramadığımız bilgiyi öğrenmezdik.